Landschap en bewoning van Zeeuws-Vlaanderen

 

 

In november verschijnt het eerste overzichtswerk over de geschiedenis van het landschap en de bewoning van Zeeuws-Vlaanderen. Het is geschreven door Adrie de Kraker, historicus en historisch geograaf.

Landschap en bewoning van Zeeuws-Vlaanderen beschrijft hoe gedurende ruim 14.000 geschiedenis, het landschap zich van een natuurlandschap tot een polderlandschap heeft ontwikkeld met daarin belangrijke onderbrekingen. De bewoning heeft zich steeds moeten aanpassen met perioden dat er zelfs sprake is geweest van bijna-ontvolking.

De ontwikkeling van landschap en bewoning wordt in het boek in hoofdlijnen beschreven, maar weet toch op verrassende wijze ook details te raken. Niet alleen het platteland krijgt aandacht, maar ook de stedelijke ruimte wordt beschreven, waarbij duidelijk wordt hoe vrijwel alle Zeeuws-Vlaamse steden een ware metamorfose hebben ondergaan, zelfs gedurende de laatste anderhalve eeuw.

Het rijke kaartmateriaal met het andere treffend gekozen illustratiemateriaal maken de hoofdstukken toegankelijk voor iedere belangstellende.

Landschap en bewoning van Zeeuws-Vlaanderen is het eerste volledige geactualiseerde geschiedenisoverzicht van Zeeuws-Vlaanderen en legt daarmee de basis voor vele andere studies.

Nadere informatie: Krakeram@Zeelandnet.nl