Nieuws uit de regio

 

 

Geschiedeniscursussen over Zeeuws-Vlaanderen

 

Tijdens de maanden januari tot en met maart 2019 worden weer geschiedeniscursussen gegeven. Een gaat over de ontwikkeling van het landschap van Zeeuws-Vlaanderen en zijn bewoning vanaf het begin tot circa 2000. Deze bestaat uit 10 avonden, twee korte excursies en een dagexcursie. Daarnaast wordt tijdens diezelfde periode een verdiepingscursus aangeboden over de kloosters, algemeen en in Zeeuws-Vlaanderen.

 

Deze bestaat uit vijf avonden, een korte excursie en een dagexcursie naar twee kloosters in Vlaanderen. Bij voldoende belangstelling zal de verdiepingscursus zowel in Hulst als in IJzendijke worden gegeven.

 

Beide cursussen worden verzorgd door Dr. A.M.J. de Kraker, kenner van en al veertig jaar lang onderzoeker naar de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen. Nadere informatie is beschikbaar vanaf december bij: Krakeram@Zeelandnet.nl en info@historiedekraker.nl en/of tel. 0115 564133.

 

 

 

De grote oorlog 1914 – 1918 onder onze kerktorens

Een vergeten verhaal

 

Angst…verdriet…onderdrukking…uitbuiting…verzet…dood

 

November 2018 kondigt zich aan als sluitstuk voor de vele acties, herdenkingen, lezingen … met betrekking tot wereldoorlog 1 “de grote oorlog”. Over de oorzaken en gevolgen van deze oorlog uitgevochten op industriële schaal, verschenen vele duizenden boeken en documentaires, heel terecht trouwens.

 

Vier lange jaren strijden en proberen te overleven in de meest gore, ongezonde omstandigheden, in loopgraven tussen ongedierte en blootgesteld aan de grillige weersomstandigheden om een streepje vaderland achter de Ijzer te verdedigen, is een gigantische, bijna bovenmenselijke opgave  Dit is wat onze voorouders deden en waarvoor wij hen blijvend dankbaar zijn en hen met groot respect blijven eren.

 

Maar hoe zit het eigenlijk met de lokale bevolking die deze vier lange jaren moest zien door te komen onder het juk van een wrede, genadeloze bezetter? Hoe ging het leven er aan toe in onze gemeentes? (Assenede, Bassevelde, Boekhoute, Oosteeklo). Er was de voortdurende angst voor het verlies van een geliefde, opeisingen van goederen en personen waren schering en inslag. Er was verzet van moedige dorpsgenoten, een aantal van hen  bekochten dit met hun leven, anderen ontsprongen de dans.

 

Met deze spreekbeurt – presentatie vertelt  Krispijn Hautekeete gedreven en ruim gedocumenteerd over het leven van de inwoners van onze gemeente(s). Na intensief archiefonderzoek en na het verzamelen van vele getuigenissen wordt een stukje vergeten lokale geschiedenis terug ontsloten. Een boeiend verhaal uit een donkere periode in onze lokale geschiedenis.

 

 

Vrijdag 30 november 2018 om 19.30 uur

Cultureel centrum “De Bijenkorf” Sportstraat 4  9960 Assenede

Kaarten aan de kassa € 5 (inclusief consumptie)

Met steun van: gemeente Assenede

 

 

Tentoonstelling ’50 reeds geborduurde tapijten’ 

 

Het Tapijt van Assenede, Diederic van Assenede.

Tentoonstelling van de vijftig reeds geborduurde doeken

Waar :  museum HET WARENHUIS
              in het centrum van AXEL.
Wanneer :  van 14 juli 2018 tot 26 januari 2019
                   van woensdag t/m zaterdag 11u – 17u.

 

Ondertussen hebben 72 borduurster (waaronder dertien Zeeuwse borduursters)
gedurende de voorbije drie jaar circa 30.000 uren geborduurd en genaaid aan
vijftig doeken waarvan de borduurwerken  omzeggens  beëindigd zijn en zijn
ze bezig aan de borduurwerken aan/voor de 20 daaropvolgende doeken.

Op 13 juli 2018 ging in het Axelse streekmuseum HET WARENHUIS de opening
door van de zes maanden durende tentoonstelling  omtrent “the making of …”
van ons wandtapijt. 

 

Meet informatie op www.tapijtvanassenede.be

Programma : www.hetwarenhuis.nl

 

 

 

Expositie ‘De ziel van het Zeeuwse mes’

 

Van 1 september 2018 t/m 12 januari 2019 toont Het Warenhuis – Museum Land van Axel enkele bijzondere collecties paeremessen, Zeeuwse boerenmessen met fraaie, handgesneden palmhouten heften. 

 

De messen worden paeremessen genoemd omdat aan het eind van het heft meestal een of twee paarden zijn uitgesneden. 

Het betreft volkskunst van hoog niveau en grote culturele waarde.

 

We tonen een overzicht van de ontwikkeling van het paeremes, een thematische opstelling omdat niet elk mes versierd is met een paard, ontwerptekeningen, de verschillende productiefasen van boom tot mesheft. We besteden aandacht aan de technieken van het messen snijden, tonen documentatie en bieden demonstraties paeremes-snijden.

De tentoonstelling wordt opgeluisterd met schilderijen en beelden van Vlaamse en Zeeuwse trekpaarden.

 

Exposanten: Frans Dingemanse, Jaap Goossen, Carlo van Gremberghe en Berend Vahlenkamp.

 

Meer informatie op www.hetwarenhuis.nl

 

 

Bezoek studenten van Nipissing University North Bay, Canada  aan Isabellasluis en omgeving.

 

Ze volgen de route die het Algonquin regiment heeft gedaan in 1944 – 1945 voor hun studie en eindopdracht en worden begeleid door assistent professor, Stephen A. Connor PhD .

Robert van Catsburg (geb. in Oostburg) begeleide hen om de Slag om de Schelde en de Brabantse Wal gevechten uit te leggen.

 

 

 

Momument Isabellahaven

 

Onderhoud van het herdenkingsmonument op de hoek van de Dijckmeesterweg en de Boekhouteweg.

Door  de nieuwe bestrating is het monument nu beter toegankelijk

 

 

Info  ‘de Dodendraad leeft’ 

Meer informatie voor het project ‘de Dodendraad leeft’ is te vinden via deze link

 

 

Bezoek van de Canadese familie Butwell 2016

 

Op vrijdag 15 april bracht de Canadese familie Butwell een bezoek aan monument en plaats van de boerderij op Isabellasluis. Waar, op 23 september 1944 hun vader, opa en overgrootvader gewond raakte en gevangen werd genomen door de Duitsers. Hij en andere gewonden zijn in Vlissingen van medische zorg voorzien en in Berlijn in een gevangenkamp hebben ze het eind van de oorlog afgewacht. Na de oorlog zijn ze gezond kunnen terugkeren naar Canada.

 

 

 

 

Herdenking slachtoffers vliegtuigcrash Vergaertpolder 2015

 

Herdenking slachtoffers vliegtuigcrash door het bestuur VBHP en enkele leden van de vereniging.